Balij: flora en fauna
Elke ontwikkeling in de Balij heeft effect op de flora en fauna. In het oudste gedeelte van de Balij vind je de tongvaren. Een plant die wel 1,20 meter hoog kan worden. De aanwezigheid van deze plant duidt op een bodem die langzaam aan rijker wordt en daarmee geschikter voor andere bosplanten. In de bosrand aan de westzijde zijn verscheidene soorten struiken aangeplant. Deze struiken kleuren in het najaar verschillend en geven een prachtige kleurschakering van rood tot groen en geel. Ook zijn in het najaar een aantal prachtige bes dragende struiken te vinden zoals de meidoorn, sneeuwbal en lijsterbes. De beplanting van struiken en bloemen biedt ook verschillende vlindersoorten voedsel en veiligheid. In de bossen van De Balij komen daarnaast diverse vogelsoorten voor. Zo wordt de boomklever regelmatig gesignaleerd. Deze vogel broedt graag in natuurlijke boomholtes en zal in de toekomst een vaste bewoner van het gebied worden wanneer het bos veroudert en er meer dode bomen staan. In de herfst zijn er in het gebied volop paddenstoelen aanwezig. Een recente telling leverde 38 soorten op.
De Scheg
De Scheg is een hoek in De Balij achter de Langelandseweg in Nootdorp. Het gebied heeft een moerassig karakter en een grote plas. Samen met de plas bij de ‘blauwe brug’ aan het Kwakelpad biedt deze ruimte aan veel vogels. Mooie uitkijkpunten zijn de blauwe brug , de brug over De Scheg en het uitkijkpunt achter het vogelkijkscherm. Op het water zie je de watervogels, de meer algemene soorten als ganzen, eenden en waterhoentjes, en soms de soorten die minder algemeen voorkomen zoals dodaars en lepelaars. Daarnaast komen er vogels voor die meer in het bos, riet en struweel leven, zoals karekieten, rietgorzen en fazanten. Ook worden er diverse roofvogels gezien, zoals buizerds, boomvalken en sperwers.
Laarzenroute
Nabij ’De Scheg’ ervaart u de natuur op zijn best, bijvoorbeeld op de zestig meter lange loopbrug. De brug ligt vlak boven het water en biedt fantastisch zicht op vele soorten vogels. In de zomer zoeken hier soms wel tientallen lepelaars naar voedsel. Ook vanuit het vogelkijkscherm, wat dichter tegen de snelweg gelegen, kunt u de vogels bewonderen.
Een leuk alternatief op de gebruikelijke wandel- en fietspaden is de laarzenroute over onverharde en kronkelende paden. Zes kilometer struinen door bos en natte weilanden. Onderweg kunt u grazende Gallowayrunderen en IJslandse paarden tegenkomen.
Beheer
Zowel Balij als de Scheg worden beheerd door Staatsbosbeheer en deels uitgevoerd door vrijwilligers. Ook u kunt in dit gebied aan het werk. Aanmelden kan via de NMP of bij Staatsbosbeheer.
Beleven
Door het bos lopen mooie wandel- en fietspaden.