Een geheimzinnig hol

14 april 2021

Vorig jaar schreef ik in de natuurrubriek over een onderzoek naar de aanwezigheid van kleine marterachtigen in de Groenzoom, uitgevoerd door Alyssa van der Linden. Begin december verschijnt er een reactie op de website van Telstar-online.

Een geheimzinnig hol
Hol van circa 20 centimeter hoog, slaapplaats van boommarter? (foto: Caroline Elfferich)

Het bericht, afkomstig van Sjaak van der Voort, is kort maar krachtig: “Slaapplaats van boommarter Vlielandseweg, Pijnacker.” Met verbazing lees ik het bericht, want boommarters zijn hier niet talrijk. De afgelopen jaren heb ik slechts enkele, meestal onzekere, meldingen gekregen van boommarters in de omgeving van Pijnacker. Een slaapplaats in de bebouwde kom zou ik niet verwachten, want ze leven vooral in bosrijke gebieden. Misschien betreft het een andere marterachtige.
Ik vraag Sjaak om nadere informatie. Hij schrijft: “Ik weet het niet voor 100% zeker, maar de kans is heel groot dat daar een dier slaapt in een wilg op 1.5 meter hoog.” Aha, dat klinkt al minder stellig! Met gerichte vragen probeer ik meer details los te peuteren. Ik krijg een foto en filmpje van een hol in een boom op particulier terrein. Op de wazige beelden is geen beest te zien. Als ik vraag of het dier nog aanwezig is antwoordt Sjaak: “Waarschijnlijk is het hol wel bewoond. Er komt houtmot naar buiten rollen.”
Hoewel ik de melding erg vaag vind neem ik contact op met Alyssa. Ik vraag of ze een wildcamera tot haar beschikking heeft. Alyssa: “Mijn stage bij Antea groep is officieel afgelopen, dus ik denk niet dat ik nog een wildcamera kan lenen. Met een beetje geluk kan ik in januari als adviseur daar aan de slag, dus misschien kunnen we tegen die tijd nog eens overleggen?” Enkele weken is het stil rond het hol, maar half januari krijg ik opeens bericht van Sjaak en Alyssa. Op 16 januari ontmoeten wel elkaar bij de grote wilg met het geheimzinnige hol.
Sjaak vertelt dat hij in de zomer van 2020 de indruk had dat er een dier in het hol woonde. Bij de ingang van het hol zien we krabsporen. Er liggen houtsnippers bij, maar die lijken niet zo vers. Alyssa vertelt dat een marterhol vaak twee uitgangen heeft, maar we kunnen dit niet zien. Ze plaatst de wildcamera, smeert stroop op de boom om het dier voor de lens te lokken en strooit rozijntjes op grond. Enkele weken later laat Alyssa weten: “Het enige wat ik heb gezien zijn: naaktslakken, roodborst, koolmees, houtduif, heggemus, boomkruiper, winterkoning, zanglijster, merel, vechtende kauwen en de kat van de buren, die s nachts in de boom klimt en eruit valt.” Geen aanwijzingen dus voor de aanwezigheid van marterachtigen…


Informatie NMP Pijnacker
Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker
Vereniging voor

Natuur- en Milieubescherming Pijnacker

Word ook  lid

Steun het werk van onze vereniging en wordt voor € 8,- per jaar lid.
En ontvang 4 x per jaar ons verenigingsblad De Verderkijker.

© Natuur- en Milieubescherming Pijnacker.