Truffeljacht in Delftse Hout

17 september 2021

Deze zomer vroeg Roos van Unen of ik mee wilde doen met haar workshop wildplukken, waarbij ze ook gingen zoeken naar truffels.

Uit mezelf zou ik mij niet zo snel aanmelden voor een workshop wildplukken. Wilde planten vind ik wel aantrekkelijk, maar niet om te eten. Roos maakte me echter nieuwsgierig en ik meldde me aan. Op 3 september was het zover. Een groep van circa 15 personen verzamelde zich bij de parkeerplaats aan het eind van de Noordeindseweg in Delfgauw. Daar maakte ik kennis met wildplukker Roos en truffeljager Martijn (truffelhond.nl). Beide enthousiaste vertellers. Ze benadrukken dat respect voor de natuur voorop moet staan. Wildplukken moet niet ontaarden in leegroven.

We begonnen met een wildplukwandeling in de Delfste hout. Roos wees vijftien algemene plantensoorten aan die je kunt gebruiken voor consumptie. We proefden onder andere: riettopjes, jonge bloemen van grote weegbree en zaden van gewone berenklauw. Onderweg kregen we een lekker kopje kruidenthee, waar onder andere brandnetel in zat.
Na het wildplukken gingen we op truffeljacht. Martijn vertelde dat er wilde truffels in Nederland voorkomen. Deze zwammen groeien onder de grond. Alleen dieren met een uitmuntend reukvermogen, zoals varkens en honden, kunnen ze vinden. Sommige truffelsoorten zijn eetbaar. Ze worden gewaardeerd door fijnproevers. Martijn trainde zijn hond Dexter om truffels te zoeken. Daarna zijn ze gaan speuren op veelbelovende plekken. Inmiddels heeft hij op 15 plekken in Nederland truffels gevonden. Hij zoekt niet zozeer voor consumptie, maar om te onderzoeken welke soorten waar in Nederland voorkomen.
Bij de truffeljacht gingen twee honden mee: Dexter (Amerikaanse Staffordshire Terriër) en Yinca (Lagotto Romagnolo), een Italiaans truffelhondenras. Truffels groeien vooral op kalkrijke grond onder bepaalde boomsoorten: eiken, iepen en hazelaars. Als Martijn een plek ziet waar truffels zouden kunnen groeien dan geeft hij de honden opdracht om te zoeken. Op twee plekken in de Delftse Hout vond Yinca een zomertruffel (Tuber Aestivum) ter grootte van een lychee.
Als kok is Martijn ook geïnteresseerd in het gebruik van truffels in gerechten. We besluiten de workshop met een diner. We proeven diverse soorten buitenlandse truffels, waaronder een zomertruffel ter groot van een vuist. Al met al een boeiende workshop, waarbij ik veel nieuwe smaken heb geproefd. Op 16 oktober is de laatste workshop van dit jaar. Meer informatie over de activiteiten van Roos is te vinden op haar website (roos-tv.nl).


Informatie NMP Pijnacker
Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker
Vereniging voor

Natuur- en Milieubescherming Pijnacker

Word ook  lid

Steun het werk van onze vereniging en wordt voor € 8,- per jaar lid.
En ontvang 4 x per jaar ons verenigingsblad De Verderkijker.

© Natuur- en Milieubescherming Pijnacker.