Skip to main content

Lezing over Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag

13 oktober 2022

Eind september 2022 gaf Henk Tetteroo een lezing over zijn persoonlijk duurzaam jaarverslag. Hij riep ons op om onze eigen persoonlijke voetafdruk eens uit te rekenen.

Dat kan op de website www.duurzaamheidinactie.nl .
Henk, Delftenaar en al heel lang lid van NMP, is al vijftig jaar actief in de milieubeweging en hij houdt al negen jaar zijn persoonlijke voetafdruk bij. Hij vertelde de 17 aanwezigen dat je als individu op twee manieren invloed kan hebben op duurzaamheid: door beleidsbeïnvloeding en door je eigen handelen. Hij heeft jaren veel gedaan aan beleidsbeïnvloeding rondom de A4 in Midden-Delfland. Hij voert nu actie tegen het plan om deze weg te verbreden. Hij zet daarnaast veel in op zijn eigen handelen. Omdat hij er zelf hoop uit haalt als hij voortgang boekt bij het beperken van zijn voetafdruk. En omdat hij anderen hoop wil bieden, door te laten zien dat het kan. Wij vonden dat een mooie boodschap. Henk heeft inmiddels een voetafdruk van 1,8 hectare bereikt. De Nederlander heeft gemiddeld een afdruk van 6,2 hectare en leeft aldus op een veel te grote voet.

Henk liet zien dat hij met overwegend eenvoudige maatregelen, die iedereen kan nemen, zijn voetafdruk flink heeft teruggebracht. Hij vliegt niet, neemt altijd de fiets of het OV en hij eet geen vlees. Dat kost allemaal geen of beperkt geld. Alleen het isoleren van zijn huis kost nu wel geld.
Enthousiasme ontstond toen het ging over zijn hooikist. Meerdere aanwezigen bleken ook in hun keuken een kist of een la te hebben met een oude slaapzak erin om het eten te kunnen garen zonder veel gasgebruik.
Achteraf gaf Henk nog aan: ik had meer nadruk willen leggen op de urgentie. Het is dringend noodzakelijk dat wij allemaal aan de slag gaan. Kijk naar de dreigende toestand in wereld...
Met zijn persoonlijke verhaal en voorbeelden gaf Henk ons inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Kijk je ook eens op de website? En ben je nieuwsgierig naar zijn jaarverslag, stuur dan een mail naar activiteit@nmpijnacker.nl . Je krijgt dan een exemplaar toegestuurd tegen druk- en verzendkosten (4 euro).